Коментар от психолозите Мадлен Алгафари и Владимир Сотиров

Страхът е лош съветник, той ни води към лоши решения. Това коментира в ефира на „Неделята на NOVA” психологът д-р Владимир Сотиров.

Той и Мадлен Алгафари коментираха настоящата кризисна ситуация и мерките, които се взимат.

„Напрежението ще продължи да се нагнетява. А хората реагират по начина, по който им се предлага да реагират. Реагираме със страх, защото това се очаква. Към нас се отправят послания, които съдържат ясно указание за тревога, за сериозен проблем, за живота ни - ние трябва да се стреснем и да се затворим в къщите”, коментира д-р Сотиров.

СЗО с препоръки за физическа активност по време на самоизолация

Според него обаче това е голям проблем.

„Страхът е лош съветник. Когато човек взима решения, воден от страх, той не взима разумни решения”, смята психологът.  

По думите му ако хората бъдат притиснати докрай, те ще започнат активно да саботират правителството.

„Ние се намразваме, озлобяваме се, не гледаме на другите като на хора, а като на вируси. Ще опазим живота си, но на каква цена? На цената на озверяване”, заяви д-р Сотиров.

Според Мадлен Алгафари страхът е основна наша защита, но само когато е в здравословната си доза. Според нея след преминаването на кризисната ситуация ще има повече работа с хора с постравматични състояния.

„Когато се страхуваме и депресираме, сме податливи за всякакъв вирус. Изключително важно е хората да запазят спокойствие”, смята Мадлен Алгафари.

Повече гледайте във видеото  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП