В момента се възстановяват железопътни, авиационни и други транспортни услуги

Многомесечната блокада на град Ухан в китайската провинция Хубей, откъдето започна пандемията с COVID-19, беше отменена, предаде Би Би Си.

Всеки, който има „зелен“ код от широко използвано приложение за здраве за смартфони, вече има право да напусне града за първи път от 23 януари.

В момента се възстановяват железопътни, авиационни и други транспортни услуги.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Мерките срещу COVID-19 в Китай

За да ограничат разпространението на вируса в Ухан, властите наложиха безпрецедентни ограничения за пътуване и разпоредиха закриването на повечето фирми в оживения мегаполис, в който живеят 11 милиона души.

Миналия месец, когато Ухан отчете първата си пълна седмица без нови инфекции, търговските центрове бяха отново отворени. На някои хора в жилищни комплекси без „епидемия“ също беше разрешено да напуснат домовете си за два часа.

От утре жителите с одобрен здравен статус ще могат да ползват обществен транспорт, ако предоставят QR код за сканиране. Кодът е уникален за всеки човек и е свързан с актуалното му здравословно състояние.

В Ухан вече продават месо на открито

Хората, ангажирани с производството на медицински консумативи и други ежедневни стоки, ще могат да се върнат на работа. Други отрасли, които оказват влияние върху националните или глобалните вериги за доставки, също ще могат да възобновят работата си.

Въпреки, че не всички транспортни услуги работят с пълен капацитет, предвижда се 200 полета от Ухан в сряда, с които ще бъдат превозени над 10 000 пътници.

Някои ограничения ще останат в сила и училищата все още остават затворени до второ нареждане.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си