Това предвиждат от Министерството на вътрешните работи

Излизането от България може да се окаже невъзможно след отпадане на карантината, ако имате неплатени пътни глоби. Това предвиждат от Министерството на вътрешните работи. Такъв пилотен проект вече работи на изхода към Сърбия, ГКПП Калотина. Вътрешният министър Младен Маринов бе на място, за да инспектира предприетите мерки и организация на работа преди очакваното интензифициране на трафика през пункта в следващите месеци. 

Пътните полицаи с поредна масова акция в цялата страна

От 3 юни на ГКПП Калотина работи система, която показва имаме ли неплатени глоби към „Пътна полиция”. Ако се окаже, че имате неплатена акт или фиш, не може да продължите. На място е поставен постерминал, на който да заплатите глобата си.

Ако става дума за стари актове или фишове, може да бъде отнета и шофьорската книжка. При връчване на електронни фишове за превишена скорост не е задължително заплащането на място, те могат да бъдат заплатени в законоустановения срок.

От инсталирането на терминала до момента са засечени 1700 неплатени фиша за над 200 хиляди лева.

 

На този етап, заради въведените гранични рестрикции, ГКПП-Кулата е вторият по натовареност граничен пункт, след ГКПП Дунав мост-Видин. Към момента на денонощие на вход и изход  преминават 2 400 тежкотоварни и около 700 леки автомобила. Същевременно се очаква и засилен трафик през пункта заради предстоящия летен туристически сезон.

Ще бъдат ли връчвани фишовете за нарушения директно на пътя?

Министър Маринов инспектира хода на реконструкцията на ГКПП-Кулата и обсъди с ръководството на граничния пункт детайли, които биха облекчили трафика и пътуващите - увеличаване на трасетата,  продължаване на добрата практика от миналата година чрез мобилни устройства да се проверяват  личните документи на пътуващите в автобуси,  организация на граничните екипи.

Идея: Aктовете на КАТ да се превърнат във фишове

На място бе обсъдена и възможността в кратки срокове да заработи изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на ЗДвП. Такъв вече е инсталиран пилотно на ГКПП-Калотина и от 3 юни до момента са  засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв.

На граничния пункт "Кулата" работят и съвместни екипи за противодействие на контрабандата, в които  са включени служители на ГДГП, Агенция „Митници“ и на НАП.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.