“Мисълта да нямам деца беше по-страшна от това да изгубя живота си”, сподели волейболистката

Тя е силна, красива и вдъхновяваща. Във волейбола е защитавала цветовете на някои от най-силните отбори в света. Ева Янева притежава всичко, за което може да мечтае човек. До преди няколко години когато неочаквано чува най-страшната диагноза - рак. Янева трабва да се бори не само за живота си, но и да се раздели с най-голямата си мечта. 

„В живота има и победи и загуби, но мисля, че загубите ни учат. Макар и това да звучи прекалено като клише - загубите ни учат повече от победите“, смята Ева.

За да печелиш в живота, както и в спорта, трябва да умееш да губиш. Ева Янева знае добре това. След години наред с капитанската лента на България и стотици двубои на високо ниво, волейболистката трябва да изиграе най-важния си мач  - този за живота.

През 2013 година Ева защитава цветовете  на японския Джапан Марвълъс. Тежка контузия в лакътя я изкарва принудително от волейболното игрище за 8 месеца. Получава разрешение от клуба да се прибере за възстановяване в България. Рутинен преглед в София обаче ще преобърне живота й.

Болестта иска да отнеме не просто живота й, но и да открадне най-съкровенната й мечта.

„Мисълта да нямам деца беше по-страшна от това да изгубя живота си. Защото си казах, че ако утре ме няма, аз няма да страдам. Ще бъде тежко за близките ми. Мислех за тях как ще го приемат.  Не се притеснявах за мен. Но да нямам деца.... Това беше много тежко“, споделя Ева.

Ракът на яйчниците е с най-висока смъртност сред гинекологичните онкологични заболявания. Годишно около 240 000 жени по света чуват тази диагноза. В България те са около 800 всяка година. 80% от случаите са в напреднал стадий, тъй като често заболяването протича с неспецифични симтоми.

Изключителен жест към родната състезателка прави и отборът на Кан, където през годините Ева оставя сърцето си. Бившият клуб на волейболистката вярва в оздравяване й и предлага на българката нов договор. Това ще й позволи и лечение в страната.

Седмици по-късно идва добрата новина. Лекарите съобщават на Ева, че няма нужда от химиотерапия. Ракът е бил капсулован и не е предизвикал разсейки.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.