По думите му вирусът засяга сърцето

 „При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID-19“. Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA"  директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев. 

Кардиолог: COVID-19 има директен ефект върху сърцето 
 
Той гарантира, че се прави всичко възможно да няма смесване потоците на болните със здравите пациенти. 
„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Има отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците", поясни Начев. 

"Коронавирусът може да отключи симптоми на друго заболяване. След 3-ия месец може да се очаква възстановяване от заразата. Тогава е добре да се направи компютърна томография на белия дроб и да се види какво е състоянието на организма. Заразата може да остане в организма и до 6-ия месец", поясни професорът. По думите му много специалисти препоръчват да се направи и ядрено-магнитен резонанс на сърцето. 

Проф. Начев смята още, че не трябва да се разчита на съвестта на хората, а да има възможно най-строг контрол и наказания за тези, които не спазват мерките. Но поясни, че не призовава за пълен локдаун. 

Директорът на болница "Св. Екатерина" коментира и трагичният случай в пловдивска болница. 

„Не можем да виним министъра за тези неща, това е въпрос на организация. Голяма част от болниците в страната не са под егидата на министъра. Тогава трябва да търсим вината в кмета или Общинския съвет. Това са изолирани случаи“, каза той. 

Целия разговор гледайте във видеото

Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19?

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.