Лех Валенса номинира руския опозиционен лидер за Нобелова награда за мир

Една от основните международни теми, която разделя света в момента е арестът Алексей Навални. Експрезидентът на Полша Лех Валенса номинира намиращия се в затвора руски опозиционен лидер за Нобелова награда за мир. Номинацията идва дни след като Навални получи 2 години и 8  месеца затвор от руския съд. Опозиционерът разпространи свое разследване часове преди да се завърне в Русия, в което показа скъпи имоти и огромни терени, за които твърди, че са на руския президент Владимир Путин.

Често наричан най-големият трън в очите на Владимир Путин опозиционерът Алексей Навални отново успя да разбуни духовете в Москва.

Русия експулсира дипломати, участвали в демонстрация в защита на Навални

Конфликтът между главата на руската федерация и неговия най-сериозен критик започва през 2012г. –  по време на изборите за президент, които очаквано Путин печели. Тогава Навални оглавява масовите протести срещу резултатите от вота. За сравнение -някои от неговите съмишленици от това време като шампиона по шах Гари Каспаров, са в изгнание. Други като политика Борис Немцов - отдавна мъртви.

Противопоставянето между Навални и Путин се активира отново миналата година, след твърденията на опозиционера, че е отровен с препарата „Новичок” по време на полет до Сибир.

„ Имах чувството, че докосвам собствената си ръка милиони пъти, всяка клетка в тялото ми полудяваше, а мозъкът ми непрекъснато повтаряше, че това е краят”, написа по този повод опозиционерът.

След Сибир руснакът е спешно транспортиран до болница в Германия, където лекарите, въпреки прогнозите успяват да се преборят за живота му.

Навални призова привържениците си да „преодолеят страха и да освободят Русия"

 „Всичко изглежда като операция на специалните служби, в която отровеният Навални е по-необходим от неотровения. Отровеният Навални е отличен коз в ръцете на американците” обяви Дмитрий Кисельов , водещ в телевизия „Россия 1”

„Не знам какво точно се е случило. Мисля, че е трагично, ужасно е. Не трябва да се случва, но все още нямаме доказателства. Ще наблюдаваме”, заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).

По ирония на съдбата полет на авиокомпания „Победа” връща Навални и съпругата му в Русия.

„Тук съм и съм много щастлив, че се върнах в родината си. Не се страхувам. Знам, че всички дела срещу мен са изфабрикувани. Не само истината е на моя страна, а и съдът”, заяви при завръщането са Алексей Навални.

Но радостта от победата е твърде кратка. Още на летището в Москва Навални е арестуван заради нарушаване на условната си присъда от 2014-а по бизнес дело с френска козметична компания. Последва остра реакция от Европа и Съединените щати, които поискаха опозиционният лидер незабавно да бъде освободен. В отговор говорителят на външното министерство Мария Захарова ги обвини в намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Малко след това руският съд произнесе ефективна присъда от три години и половина.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ: Пред затворите в Русия се извиха опашки

„Виждал съм много подигравки с правосъдието и явно старият човек в неговия бункер толкова се е изплашил, че е изхвърлил наказателния кодекс в боклука. Това е висша степен на беззаконие”, посочи опозиционерът.

„Кутията на Пандора” остана отворена, а действията на руските елити доведоха до масови протести в защита на Навални. „Ядосана съм, защото обикновено когато искаш да се реши някакъв проблем се изправяш пред затворени врати. Те не искат да ни помогнат, въпреки че плащаме данъци”, заяви една от участничките в протестите.

Недоволството към господаря на Кремъл се подхрани и от един филм. Навални разпространи близо двучасова лента, в която той твърди, че разобличава корупцията на руския президент. В него е показана сграда на брега на Черно море, която нарича „Дворецът на Путин”.

Без значение от факта, че Навални знаеше, че няма да излезе от съдебната зала като свободен човек това не го спря по пътя към създаването на неговия героичен имидж.

Репортер: Николай Беремлийски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.