Вижте какво разказа той пред Наталия Йорданова

Тази седмица в „Неделята на NOVA” показваме историята на един от първите българи, които се заразиха повторно с COVID-19. Наталия Йорданова се срещна със зам.-кмета на Русе – Енчо Енчев.

През октомври миналата година, само три месеца след първи положителен тест за коронавирус, той отново дава положителна проба. Настанен е в болница и за разлика от първия път, когато не е имал симптоми, състоянието му е тежко. Тогава от болничната стая, само пред NOVA, той разказа каква е разликата.

Първи случай на повторно заразяване с COVID-19 у нас (ВИДЕО)

„За втори път съм повален от коронавирус. Първият път беше през юли. Сегашното усещане е съвсем различно. През лятото разбрах случайно, че съм положителен след изследване в лаборатория. Нямах абсолютно никакви симптоми. С мен под карантина бяха съпругата ми, синът ми и възрастният ми баща. Сега обаче разбрах каква е разликата. При второто ми заразяване обаче, ситуацията е различна, болката е различна. Имах висока температура малко над 39 градуса, бях отпаднал и с болка във всички  мускули и стави”, разказа той тогава.

Точно четири месеца след тези думи, намираме Енчо Енчев в кабинета си, в добро настроение и в обичайната делова атмосфера. Въпреки че се усмихва, казва, че болестта е променила приоритетите му.

Отново дълги опашки от желаещи да се имунизират (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Докато лежах в болничната стая имах възможност да размисля и тогава почувствах колко кратък е животът. Разбрах колко много неща  сме си поставили като задача, които няма да можем да изпълним. Заради това ми се наложи много бързо да приоритизирам нещата и първата ми цел беше да оздравея колкото се може по-бързо и оттам нататък да гледам по-философски на нещата”, казва той.

Една седмица Енчев остава на лечение в белодробната болница в Русе. Разказва, че първите два дни били най-тежки - чувствал се зле, вливали му лекарствата чрез системи, но лечението дало добър резултат. След изписването се изолирал, съвсем сам. Тогава се появили неочаквани за него здравословни проблеми.

„След като ме изписаха, на десетия ден, изпитах сериозно неразположение - изневиделица ми се появи много висок пулс - над 180. Кръвното ми, за моя много голяма изненада, падна, доближиха се границите и в един момент, в който си сам, карантиниран и в такава ситуация, изпитах притеснение. Хубавото е, че социалните мрежи и комуникациите са на много добро ниво, успях да се консултирам, да си помогна сам в тази ситуация и да преодолея този проблем”, разказва Енчо Енчев.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.