Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната

В 7.45 ч. българско време на 26 април 2022 г., дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Получен бе сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево".

При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията “Air Policing” в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.