По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба помоли Германия и страните от Г-7 да стане възможна конфискацията на руски активи, с които да се помогне за възстановяването на страната му

Германският министър на външните работи Аналена Бербок попари надеждите на Украйна да получи бързо замразените руски държавни активи.

„Достъпът до замразените финансови активи не е толкова лесен“, цитира агенция ДПА думите на министъра.

"Санкциите дават основание да се предприемат такива действия, но подобна стъпка не бива да е в противоречие с германското законодателство, а освен това трябва да бъде одобрена от Европейския съд", подчерта тя.

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на срещата с Г-7 помоли Германия и останалите държави от Групата на седемте да приемат закон, който да позволи конфискацията на руски активи и да предостави тези средства за възстановяването на страната му. Според него, става въпрос за стотици милиарди долари и евро.

Лавров: Сред руските дипломати няма предатели

„Русия трябва да плати политически, икономически и финансово. Оценявам положителната реакция на държавите от Г-7 на моята молба“, заяви Кулеба. Той подчерта, че Канада вече е предприела съответните стъпки и че според него останалите скоро ще последват примера ѝ.

Германският финансов министър Кристиан Линднер изрази положителното си становище към идеята да се използват руските активи за възстановяването на разрушената от война Украйна. „Чувството ми за справедливост е „за“, когато става въпрос за активите на Русия“, каза той в интервю за „Шпигел“.

Той е по-скептичен по отношение на възможността за тази цел да се използват замразените активи на олигарсите.

„Това би било експроприация. А в нашата правна система има сериозни препятствия по отношение на такива действия“, подчерта министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА