Министърът на правосъдието разговаря с близки на жертви на пътя

Министерството на правосъдието ще предложи законодателни промени, свързани с престъпленията на пътя с пострадали. Това стана ясно след среща между близки на загинали при катастрофи и правосъдния министър Атанас Славов.

На протеста в неделя те се заканиха, че ако не бъдат чути, демонстрациите им ще продължат всяка неделя пред всички съдебни палати в цялата страна. В отговор правосъдният министър Атанас Славов ги покани на среща, от която стана ясно, че до месец се очаква да бъдат изготвени законови промени.

Радка Петкова губи детето си, след като цистерна се врязва в колата му.

„Моето дете вече е 10 месеца в гроба, а аз все още нямам автотехническа експертиза. Завинаги остана на 27. Вместо да купувам жилище, да чакам внуче, аз ходя да избирам паметник да му правя гроб”, сподели жената.

Министърът на правосъдието разговаря с близки на загинали в катастрофи

Заради подобни казуси родителите на загинали деца поискаха конкретни промени.

„Да се криминилизира отказът от взимане на проба за алкохол и наркотици още първият път. Също така, когато се качиш пиян и дрогиран и натискаш газта докрай - това е умишлено убийство. Задължително кратки срокове за експертизи, кръвни тестове и тези дела да не се бавят с години, а да се гледат дълго”, призова Петя Иванова, която също е загубила близък в катастрофа.

Със снимки на загиналите си деца родителите отидоха на среща с правосъдния министър. Сред тях и майките на Явор и Ани, които бяха блъснати и убити на пешеходна пътека на булевард Сливница” в София. Разговорът остана закрит за медиите.

„Нямаме повече деца за убиване”: Национален протест срещу войната на пътя

Обещанието - до месец ще е готов възложеният анализ на тежките пътни престъпления. На база него ще бъдат предприети и законодателни изменения.

„Въпросът е дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството на нашите съграждани, или не”, заяви министър Атанас Славов.

На срещата са били обсъдени и въпросите за размера на присъдите, както и за отнемането на книжките на шофьори, които са причинили тежки катастрофи.

„Нашите деца вече ги няма. Борим се за някакви промени, за да можем да спасим живите. И родителите да не минават през този ад”, поясни Иванова.

Близките на пострадалите при катастрофи внесоха и писма с искане за среща с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Целта - да обсъдят проблемите около разследването на тези престъпления.