Отговаря енергийният експерт Иван Хиновски

„Непреодолимата сила е ясно дефинирана както в Търговския закон на България, така и в чл. 38 от общите условия на електроразпределителните дружества. В случая става дума за 11 обстоятелства, при които те не носят отговорност за щети на потребителите.” Това заяви в предаването „Здравей, България” енергийният експерт Иван Хиновски.

Самият той е съдил ЕРП заради изгорели уреди преди години в дома му. А коментарът му в сутрешния блок на NOVA идва след жалбите на хилядите хора в страната, останали без ток заради снежната стихия през миналия уикенд.

СЛЕД СНЕЖНАТА БУРЯ: Хората искат компенсации заради липсата на ток

По думите му, от споменатите 11 причини, 2 съвпадат със случилото се през изминалите дни – силен вятър и обледеняване на проводници. „Беше невъзможно дружествата да се оправят в тази ситуация”, посочи Хиновски.

За проблема с неизразяваните клони и липсата на просеки той заяви, че това се прави по стандарти и там се навлиза в друга тема с екололозите, които не са съгласни да се режат дървета. Всички проверки и на ресорното министерство, и на КЕВР са идентифицирали, че ЕРП-тата са изпълнили своите задължения по договор, смята Хиновски.

Целия разговор гледайте във видеото.