Олеся Илашчук пожела на украинците по целия свят с мир и победа да празнуват другата Коледа у дома

Украйна заема второ място в списъка на Световния дарителски индекс. Около 89% от даренията са за въоръжените сили. Има и още две силно подпомогнати сфери - хуманитарните нужди и образованието. Това каза в интервю за "Твоят ден" украинският посланик у нас Нейно превъзходителство Олеся Илашчук.

В Украйна е отчетен най-голям скок на доброволчеството през последната година. "На 28 август - денят на обявяването на контранастъплението, даренията бяха 2,5 пъти повече. Освобождаването на азовците засили процеса до три пъти. Големият ракетен удар на 10 октомври увеличи даренията седемкратно. Надеждата и яростта мотивират украинците да даряват", смята тя.

Олеся Илашчук: Искам да видя Путин в Хага възможно най-скоро, той се присъедини към кохортата на Хитлер и Сталин (ВИДЕО)

По думите ѝ на 14 декември е било взето ключово решение - започване на преговори с Украйна за влизане в ЕС. "Народът ни доказа своята европейска природа - с два майдана и с героизма на въоръжените сили. Пътят към разширяването на ЕС е комбинация от политически и технически процеси. Връщане назад няма, ние сме готови за това", категорична е Илашчук.

Според нея най-големите ценности за украинците са мирното небе и здравето на близките хора. "Трябва да ценим всичко това и да разбираме стойността на живота. Пожелавам всеки ден от новата година да е изпълнен с мир, радост, просперитет. Нека 2024 г. води пътя ви към дестинации, за които сте мечтали. Много сме ви благодарни за отношението, подкрепата, помощта и топлите прегръдки към народа ни. На украинците по целия свят бих пожелала с мир и победа да празнуват другата Коледа у дома", заяви тя. 

Повече гледайте във видеото.