Вижте лесно ли се купува билет, колко време отнема да стигнеш, модерни ли са влаковете ни

Изпращаме седмица с няколко инцидента с влакове. Преди по-малко от 48 часа, бърз влак на гара в плевенско блъсна двама работници, единият от тях загуби живота си. Малко преди това, в Лом, срязаха спирачките на локомотив. На Централна гара в София, в началото на седмицата, два влака, се блъснаха и няколко души бяха хоспитализирани. Тази поредица от инциденти провокира репортерът на „Събуди се” Юлиян Стоянов да провери в какво състояние е БДЖ.

Приключението започва от Централна Гара в София. Градската легенда гласи, че веднъж качиш ли се на БДЖ, не се знае кога, къде, и как ще пристигнеш, нито какво ще преживееш.

Пробваме да си вземем билет от една от машините, за които БДЖ похарчи 400 хиляди лева, в опит да пренесе железопътния транспорт в 21 век. Но машината не работи тази сутрин.

Влак помете двама работници в Плевенско, единият загина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Оказва се, че машините нямат връзка с интернет. Но винаги има гишета. Въпросът е да уцелиш правилното. От гише „Информация” отпращат репортерът на NOVA на друг, етаж, откъдето да закупи билет за влака.

Вандализъм: Срязаха спирачките на влак на гарата в Лом

След още премеждия, билетът е купен, а цената е  7,80 лева, пътува се два часа, и се тръгва от коловоз номер две. Следващата задача е коловозът да бъде открит.  Но нито на билета, нито по табелите има знаци на английски език.

Никъде не пише къде се намира влакът за Дупница. Само по-големите градове са изписани - Благоевград, Петрич. Влакът обаче, е точен като швейцарски часовник – потегля в 7:30 ч.

Но какви са условията във влака? Тя е неизползваема. Не можем да се зареди телефон, както и да се използва Wi-Fi. Но нищо от това не пречи на д-р Заралиева да свърши малко работа, докато пътува във Влака. С първа класа за 8,05 лева, пътува за Благоевград.

„Няма къде да си заредя лаптопа. То и да искам като няма контакт. Няма интернет, като ми се налага си пускам хотспот от телефона”, разказва д-р Айча Заралиева и допълва, че за цената, която пътниците плащат, качеството няма как да бъде по-високо.

Интернет няма, но БДЖ ни насърчава да четем във влака. Светлана решава кръстословица. „Днес съм разочарована. Едни тропания.. Имам чувството, че ще излезем от релсите”, споделя тя. Отново по часовник, след точно 2 часа, влакът пристига в Дупница.

Какви са приключенията на връщане от Дупница към София, гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase