Подробности ще научите тази вечер в „Разследване” веднага след централната емисия на Новините на Нова

Защо камера за 400 долара, закупена по европроект, беше отчетена от община Червен бряг за 30 000 лева? Отговор на този въпрос търси журналистът Марин Николов в тази вечер в Темата на Нова: Разследване веднага след централната емисия на Новините на Нова.

Николов и екипът на предаването откриват нередности в реализацията на проект за
екопътека в местността „Калето”, финансиран от Европейския съюз под контрола на община Червен бряг. Екопътеката е завършена преди две години и е струвала близо 1 милион лева. Камера за виртуална разходка в края на пътеката пък е отчетена за 30 000 лева. А още една камера, идентична с тази, по документи струва 22 000 лева.

Проверка на цените на техниката в интернет показва, че реалната цена на двете камери в много по-ниска. Същият модел камера струва малко над 240 долара. В друг сайт панорамната камера струва 350 долара. Екипът намира още на няколко места оферти за същата камера с  различни цени, според разлики в параметрите - най-високата е 870 долара, но никъде я няма за 22 или 30 000 лв.

Къде е изчезнала разликата в парите? И какво се случи с екипа на предаването, когато се опита да заснеме дейността  на  изпълнитела на проекта – местният бизнесмен  Анатоли Иванов? Отговорите ще научите в Темата на Нова: Разследване тази вечер веднага след централната емисия на Новините на Нова.