Еврокомисарят по цифровата икономика и общество - Мария Габриел, ще бъде официален гост на събитието

На 26 и 27 януари в София Тех Парк ще се проведе първият стартъп уикенд на програмата за създаване на стартъп клубове в българските училища – “Тийноватор“. Началото на първото по рода си събитие у нас ще даде Еврокомисарят по цифровата икономика и общество - Мария Габриел. В състезанието ще мерят сили клубовете от първата година на Тийноватор в България - от столичните училища СМГ “Паисий Хилендарски“, 105 СУ “Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ “Св.Климент Охридски“ и 19 СУ “Елин Пелин“.

Над 60 ученици от 10-и и 11-и клас ще представят идеите си за иновативен стартиращ бизнес, след което с гласуване ще бъдат отсяти 12 от тях. С помощта на ментори - предприемачи и представители на бизнеса и медиите, учениците ще разработват бизнес идеите в рамките на ден и половина. В края на двата дни проектите им ще бъдат презентирани пред жури в състав: изпълнителният директор на Endeavour Момчил Василев, Григори Григоров, съосновател на CEO Angel Club Bulgaria и председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", Николай Мартинов от Импетус, Божана Иванова от Резонатор, комуникационният директор на Kaufland Анна Кастрева, главният редактор на dnevnik.bg Велислава Попова и Христо Христов, изпълнителен директор на НетИнфо. Ще бъдат отличени проекти в категориите “устойчив бизнес модел”, “иновативна идея”, “социално предприемачество”, “зелен бизнес”. До края на учебната година клубовете в програмата ще имат възможност да разработват в детайли отличените идеи.

“Тийноватор“ е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците, както и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10-и и 11-и клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. В края на учебната година всички екипи се явяват на национално състезание и презентират бизнес идеите си пред жури от инвеститори. Най-добрият отбор от България ще участва в международно състезание в Любляна, Словения, и има възможността да спечели стипендии в Watson University, Колорадо. Срещите между учениците се случват веднъж седмично на територията на съответното училище.

Методиката на обучение на “Тийноватор” е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програма се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.

“Целта на стартъп уикенда на “Тийноватор” е да даде възможност на учениците да приложат и надградят уменията, които развиват в стартъп клубовете, а именно - умения за работа в екип, презентиране и аргументиране на бизнес идея, иновативен подход в решаване на проблеми и др. Вярваме, че включването на представители на бизнеса и стартъп средите ще мотивира допълнително учениците да разгърнат своите умения и потенциал не само в предстоящите два дни, но и в бъдещите си начинания”, казва Светлана Савова, представител на образователния екип на “Тийноватор“. 

Стартъп уикендът на Тийноватор ще се състои на 26 и 27 януари в зала Хамбара на София ТехПарк. Журирането на проектите е на 27 януари от 15.30 до 18.30 ч.