RockSchool създаде наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици

Днес официално приключи второто издание на “Виждам чрез музика” - адаптирана програма за музикално образование на незрящи деца и младежи. RockSchool използва натрупания опит от провеждането на програмата, за да създаде кратък наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици. Той е достъпен безплатно онлайн за всеки музикален преподавател или школа в България, които искат да работят с незрящи в техния град или общност.

Наръчникът включва практически насоки за воденето на музикални уроци в четири дисциплини - пеене, пиано, китара и цигулка. Ръководството е разработено от четирима дългогодишни професионални преподаватели по музика в RockSchool: Калоян Иванов - пиано, Мирослав Стойчев - цигулка, Румен Динков - пеене, Кирил Петков - китара. Те са участвали активно в реализирането и на двете издания на програмата и споделят своя опит под формата на кратки интервюта.

В тазгодишното издание на “Виждам чрез музика” взеха участие 10 деца и младежи, които преминаха през обучителна менторска програма, включваща 48 часа индивидуални музикални уроци. Участниците имаха възможност да запишат своя песен в професионално звукозаписно студио, като към нея беше заснет и видеоклип. Всички видеа са публично достъпни в Youtube и са активно промотирани от RockSchool, за да достигнат широка аудитория.

“Музиката помага на незрящите да са много по-добре интегрирани в обществото, да изградят безценни личностни качества и да развият нови професионални умения. Затова за нас е гордост и отговорност да продължим да реализираме този проект” - каза Мелина Крумова, основател на RockSchool.

Първото издание на “Виждам чрез музика” се реализира през 2019, когато проектът стана победител в конкурса ПРОМЯНАТА 2018/2019 - инициатива на Фондация "Reach 4 Change" и Нова Броудкастинг Груп. Тогава 19 незрящи деца и младежи от цялата страна получиха пълна стипендия за участие. Те записаха своя песен в професионално звукозаписно студио и бяха заснети видеоклипове на техните изпълнения.

“Виждам чрез музика” спечели наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020 г. Отличието се присъжда на граждани и организации, които чрез проектите си насърчават взаимното разбирателство и интеграция между гражданите и подпомагат сътрудничеството в областта на културата. Проект “Виждам чрез музика” е реализиран с подкрепата на Национален Фонд “Култура”. Повече информация: https://seemusic.org/bg/
-------
Относно RockSchool
RockSchool е най-голямата музикална академия за присъствени и онлайн музикални
уроци по китара, барабани, пеене, бас, пиано, цигулка и други инструменти. Ние
развиваме музикалното образование и култура в България и предоставяме иновативни
възможности за развитие за всички, които искат да израснат в сферата на музиката.
Други наши проекти са:
- The Stage - зала за събития, в която се провеждат образователни лекции и
работилници, репетиции, музикални рождени дни и концерти
- Urban House - професионално звукозаписно студио, което предоставя и
стипендии за продукция и запис на талантливи артисти