Журналистът на NOVA Нели Тодорова стана част от дискусията за проблемите, породени от дезинформацията

На 24-ти и 25-ти ноември се проведе деветото издание на есенния фестивал „Денят на Бернайс 2022”, посветен на рождението на един от основателите на PR професията – Едуард Бернайс.

Програмата на двудневния фестивал включваше студентски конкурс и конференция, на която бяха представени различни аспекти на дезинформацията. Сред говорителите бяха множество водещи журналисти, социолози, комуникатори и бизнес лидери от различни сектори.

Част от лекторския състав беше и проф. Майк Войджър, който представи темата: „Възприятията стават реалност: послания, които създават и унищожават светове”.

По време на събитието бяха представени и резултатите от социологическото проучване на агенция „Тренд” и Interimage на тема: „Ценностите в обществото, основа за съвременна комуникация. Професионални ценности и етика в комуникациите”.

Доцент Милена Якимова от философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” представи изводите от изследването си на тема: „Тревожност и пропаганден ефект на руската пропаганда”.

Фестивалът продължи с кръгла маса и дискусия за проблемите, породени от дезинформацията.

Старши репортерът „Икономика и политика“ на NOVA Нели Тодорова взе активно участие в събитието.

„Фалшивата информация има много повече канали да стигне до всеки. Тя просто се появява на твоят телефон.”, разказа Тодорова.

„Зад всяка дума, според моя опит, има поне три пласта, има различна тежест, но въпросът за думите и вярата минава през това как слушаш”, допълни още тя.

NOVA NEWS е медиен партньор на фестивала.