Президентът Румен Радев даде старт на тазгодишната инициатива, която ще подкрепи децата с редки заболявания

Една от най-устойчивите кампании за добротворчество не спира да помага на деца, които имат нужда от нашата подкрепа.

Музиката е част от Ирен. И през 2013-а, когато е само на 6... и преди 5 години, когато ви разказахме историята й ... и днес.

„Народните танци просто ме изпълват – тази ритмичност на българската музика и тази дълбочина, която придава всеки един народен инструмент, не може да се сравни с нищо“, споделя 15-годишната Ирен Йовчева.

И колкото повече расте, толкова по-често размишлява върху това как би живяла без да може да се докосне до тези звуци. Каквато можеше да е съдбата й без „Българската Коледа“. Ирен се ражда напълно глуха.

„Една седмица преди да навърши годинка бе направена нейната двустранна кохлеарна имплантация, тогава пациентите, на които бяха правени кохлеарни имплантации бяха малко, те оставаха нечути от държавата“, разказва майката на Ирен, Антоанета Йовчева.

Шанс да чуе света около себе си Ирен получава във Виена. С помощта на инициативата „Българската Коледа“. Но дори и днес понякога остава насаме със себе си – без кохлеарни импланти. За да рисува…

„Тишината е светът, до който много малко хора могат да се докоснат и да разберат неговият истински смисъл и колко е уникално да си в тишина“, разкрива Ирен.

„И любимата ми рисунка – кръстила съм я „Балет под дъжда“ изобразява светлината в живота на хората“, допълва момичето.

И тази Коледа най-мащабната благотворителна инициатива подава ръка на най-малките. В 20-ото юбилейно издание под патронажа на президента Румен Радев средствата ще подпомогнат лечението на деца с редки генетични заболявания.

„Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца, тя е израз за надежда за бъдещето ни като общество и държава“, категоричен е президентът Румен Радев.

„За нас това не е кауза – за нас това трябва да бъде задължение като нация!“, допълни министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„И напук на това честно ненужно арогантно време, в което живеем, ще успеем да покажем човечност!, категорична е проф. д-р Виолета Йотова, част от експертния съвет към „Българската Коледа”.

„Да дариш на човек, който никога не си виждал, който нямаш представа какъв му е живота... Това е кауза, която не може да се сравни с нищо. Кауза, която и този път ще успее“ – вярва и Ирен.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи като дари с SMS на номер 1117, с телефонно обаждане на 09001117 или с паричен превод. Повече информация има на сайта на „Българската Коледа“.