Водещата на „Събуди се“ Марина Цекова, журналистите Вероника Димитрова и Анна Карадакова бяха отличени на наградите „Даниела Сеизова“

Наградите „Даниела Сеизова - В името на живота“ бяха връчени за 13-ти пореден път и журналисти на NOVA телевизия бяха отличени с три престижни награди. Всичките с признание за достойно отразяване на проблемите в здравеопазването. Награда за цялостен медиен принос отиде при водещата на "Събуди се" Марина Цекова. Освен нея за цели два репортажа в категорията „Телевизионен репортаж“ бе отличена Анна Карадакова, а в категория „Най-добър разследващ репортаж“ награда получи Вероника Димитрова.

Отличията „Даниела Сеизова“, организирани от Българския пациентски форум, ежегодно се връчват на журналисти, лекари, пациентски организации, институции, медии и представители на бизнеса в общо дванадесет категории за техния принос в сферата на здравеопазването.

"Най-трудното при отразяването на здравните теми е винаги да и поставяш граница между това да искаш да бъдеш добър журналист и това да уважаваш болката и личния живот на човека, с когото говориш", каза при получаването на наградата водещата на "Събуди се" Марина Цекова.

 "Даниела Сеизова" за най-добър разследващ материал заслужи Вероника Димитрова за разследването си за нарушения в болница в Пловдив.

"Зад това разследване стои наистина много труд, много проверки, много документи, много телефонни разговори, много търпение... Важното е оттук нататък какво правят институциите, разследващите органи, защото ние можем да стигнем до там да покажем нередностите и да вдигнем шум за даден проблем, но оттам нататък вече всичко зависи от институциите" разкри Вероника Димитрова.

С цели два репортажа Анна Карадакова взе отличието в категорията „Най-добър телевизионен репортаж“.

"На първо място това е огромна отговорност, защото репортажите, за които днес получих награда са за борбата на хората да имат равен шанс с всички други, да получат своите лекарства. Борба обаче, която продължава и след днешния ден, защото не е спечелена за много хора.", сподели емоциите си от получаването на наградата Анна Карадакова.

Водещата на „Събуди се“ Марина Цекова е с дългогодишен журналистически опит, майстор на вълнуващите истории и автор на редица материали, които не оставят зрителите безучастни. Като лице на NOVA е носител на множество отличия, сред които „Достойните българи“ на в. „24 часа“. Награждавана е за качествена и обективна телевизионна журналистика от сп. Business Lady и Българската търговско-промишлена палата. Има присъдена специална награда от медийния фестивал „Българска Европа“, както и от конкурса на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България „Светове и цветове“.

Вероника Димитрова е един от дългогодишните кадри на NOVA. Тя е автор на едни от най-силните разследващи и социални репортажи в ефира на сутрешния блок „Здравей, България”. Рубриката й „По следите“ стартира през есенния сезон и от тогава е предложила на зрителите редица впечатляващи разследвания, сред които това как пенсионерка прехвърли спестяванията си на измамници, търговия и рекет с гробни места и дарените от болна възрастна жена апартаменти.

Анна Карадакова се присъединява към екипа на NOVA през 2020 г. Репортерът от "Новини и актуални предавания" следи пулса на събитията и е сред първите, които съобщават най-важното от страната и чужбина. В новините на всеки час отразява сътресенията на политическата сцена в България и следи теми като образование и култура. В ежедневната си работа разказва човешките истории, така че те да достигнат до хората пред малкия екран и всеки репортаж да остави следа на фона на забързания ни начин на живот.  

И още престижни награди за екипа на NOVA. Репортерът на "Новините" Благой Цицелков се нареди на второто място в конкурса „Валя Крушкина - журналистика за хората“. Оценката е за епизода от “Темата на NOVA” - “Пустинята Дунав“.

Благой Цицелков се присъединява към екипа на NOVA през март 2020 г. Носител е и на други журналистически отличия, сред които „Млад журналист“ от фонд „Валя Крушкина“, „Достойните българи на в.24 часа и Съюза на българските журналисти.