Бизнесдамата Бояна Шарлопова, социологът Мира Радева, артистичната Магдалена Исионова-Маги, журналистът Мохамед Халаф и дипломатът Милен Керемедчиев отварят домовете и сърцата си за зрителите на NOVA

Дни преди настъпването на Новата  година празничното настроение ще завладее „Черешката на тортата“ - всеки делничен ден от 20:00 ч. по NOVA. Кулинарно вдъхновение и семеен уют ще предложат звездните домакини, а компанията  включва  журналиста Мохамед Халаф, дипломата Милен Керемедчиев, социолога и любител на френските шансони Мира Радева, бизнесдамата Бояна Шарлопова и артистичната мечтателка Магдалена Исионова – Маги. Всяка тяхна стъпка в кухнята ще следи строгият критик шеф Иван Манчев.

Сарми с патешко магре и щипка любов от Теодора Мудева в „Черешката на тортата“

Първата спирка в празничната седмица на „Черешката на тортата“ ще бъде в софийския апартамент на журналиста Мохамед Халаф. Роден на брега на река Тигър, вече 45 той живее в България. Един от най-компетентните анализатори на Близкия Изток ще отведе зрителите на истинско пътешествие в региона с богатото си меню, изпълнено с арабски специалитети. Гостите му ще опитат салата с боб мунг, цели четири основни ястия, а десертът му ще бъде истинско изкушение с арабски каймак. От кухнята на Мохамед Халаф ще замирише на екзотика и подправки, а звездната  компания ще остане впечатлена от красивата маса, пълна с изненади. Домакинът ще сподели личната си история, а смехът ще бъде верен спътник по време на цялата вечеря.

Уютна вечеря с домашна храна от Мария Оряшкова в „Черешката на тортата“

Околосветското пътешествие продължава във вторник, а посоката е  Италия - любимата кулинарна дестинация на най-добрия дипломат сред бизнесмените  Милен Керемедчиев. Бившият заместник-министър ще посрещне гостите си в ресторанта на свой италиански приятел, с чиято помощ ще приготви впечатляващи средиземноморски специалитети. Известен с великолепното си чувство за хумор, домакинът смело ще хвърли ръкавицата на шеф Манчев с неочаквана провокация.  Той ще чисти трюфели с четка за зъби, ще представи новия спорт „синхронно разбъркване на крем“ и ще готви „на ухо“.  Как ще се справи и какви оценки ще получи, не пропускайте в „Черешката на тортата“.

Стилна и уютна вечеря с Благомир Мастагарков в „Черешката на тортата“

В сряда фантазията и традицията ще се балансират перфектно във френско-българската вечеря на социолога Мира Радева. Тя ще посрещне гостите в дома си с богато меню, пълно с интересни предложения. Домакинята ще омеси вкусна питка, ще приготви хайвер от тиквички, самоковски зелник и екзотична доматена супа с азиатски привкус, а основното й ястие ще включа френски специалитет с пържени ябълки. Мира Радева ще покаже как умело борави с тестото, приготвяйки ръчно точени кори, а всяка нейна рецепта, ще има история. Мира е не просто франкофон, тя пее френски шансони и сама ще поднесе на компанията своя музикален поздрав.

Стил и класа ще демонстрира в четвъртък бизнесдамата Бояна Шарлопова в една от изключително редките си телевизионни изяви. Концептуалното й меню „Коледа по български“ ще впечатли гостите. Самата тя майката на четири деца, Бояна ще подготви богата трапеза, която включва предястие с циганска баница и поширано яйце, сарми с кълцано телешко месо, а десертът ще бъде сладък, но балансиран. На масата ще има баница с късмети и погача, а готвенето й ще бъде елегантно. В ролята на специални орисници ще влязат дъщерите на Бояна Шарлопова, които заедно със своята майка ще отправят  пожелания за предстоящата 2024 г.  Бизнесдамата ще разкрие съкровени лични спомени, а един от гостите ще влезе в ролята на коледар.

Богата вечеря с Гатьо от „Игри на волята“ в „Черешката на тортата“

Празничната седмица завършва не къде да е, а в Родопите с Магдалена Исионова - Маги. Тя ще посрещне гостите си в планинския й рай – къщата за гости „Хвърчило“. Менюто й ще бъде постно и изцяло в традицията на Бъдни вечер. Талантливата дама ще приготви ритуално жито, смилянски боб по родопска рецепта, а черешката на тортата ще бъде характерният за региона десерт „Ашлия“. Маги ще пазарува от своите съседи - производители и ще посрещне гостите си с хляб и сол по стара българска традиция. Вечерята ще започне с родопско хоро, ще продължи със спомени за детството и ще завърши с истинска смехотерапия.

Кой от участниците ще стане кулинар на празничната седмицата, гледайте в новите епизоди - всяка делнична вечер от 20:00 ч по NOVA.

Повече информация можете да откриете на сайта на предаването, както и на официалната му Facebook страница.

Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY, след излъчването им в ефир.

Редактор: Райна Аврамова