Предприемачът и председател на борда на WEBIT Foundation, за когото няма невъзможно неща, коментира кои са незаменимите професии и хора на бъдещето

Изкуственият интелект ще промени света, в който живеем. Машините все повече ще се доближават до хората. Те ще променят пазара на труда и ще определят професиите на бъдещето. Как технологиите и хората могат да вървят ръка за ръка и как България успя да предложи едно от най-посещаваните събития на световния икономически форум в Давос, ще разкаже предприемачът и изпълнителен председател на борда на WEBIT Foundation Пламен Русев в студиото на „Събуди се“.

„Всеки един от нас използва в ежедневието си изкуствения интелект, но не осъзнава, че е така. Например когато кажеш на телефона си да набере номер или се обърнеш към Google, неминуемо започваме да го използваме все повече и повече. Изкуственият интелект променя света през последните 30 години. От 20 години инвестираме в компании, които правят нещо свързано с изкуствен интелект. На последната среща в Давос говорихме само за изкуствения интелект и устойчивост. Има цифри, които действат на мозъка ни като заплаха. Например 85 милиона работни места ще бъдат заменени от изкуствения интелект на планетата. Това звучи стряскащо, но замислете се, че човечеството се движи от две неща – страх и болка. Постоянно се страхуваме и се учим от болката. Но може да бъде и по друг начин, когато мозъкът не е фокусиран върху проблема, а върху възможностите. Тогава ще се окаже, че откриваме много нови неща“, коментира темата за изкуствения интелект предприемачът.

Каква е професията, която може да е незаменима на пазара на труда?

„Бих искал децата ми да създават стойност. Това е ключът. Да не намаляваме перспективата на мозъците си, тъй като ние все още мислим твърде малко. Най-умните хора мислят едва с 14% от мозъците си. Ако им позволим да разширят хоризонта си, с който са създадени биологично да постигат, ще разберем, че няма един отговор. Има много отговори. Ако им кажа направи това, означава, че поставям поредната преграда пред тях. Казвам на децата си да бъдат добри хора към себе си и хората около тях и също така да искат да създават стойност – за себе си, за семейството си и за хората около тях. Това са незаменимите професии и хора на бъдещето. Аз не вярвам, че има някой по-добър от мен, но и не вярвам, че аз съм по-добър от някой друг. Вярвам, че всички ние имаме своето място и аз зная, че някой знае повече от мен в нещо конкретно. Това е колаборацията, в която се надявам, че ние и технологиите вървим. Това е света на WEBIT.“

„За да не се страхуват хората, те трябва да се връщат в миналото и да видят какъв е резултата. Тогава мозъкът започва да работи по друг начин и да търси възможността. Да се върнем 1870 година, когато е най-успешният пример към технологичните промени. Това е в Англия, която заменя всичкия ръчен труд в текстила с машини. Създава се огромно количество на продукция, но на много по-ниска цена. Какво се случва с работниците, които плетат или работят в заводите – нови по-квалифицирани работни места. Ставаме с милиарди повече от тогава и за всички хора има място. В по-краткосрочен план. Дали трябва децата ни да учат да пишат кодове или да се учат да работят с пластилин? Въпросът е какво искаме да постигнем с тези деца – да ги превърнем в зъбно колелце от системата или да създават големи машини? Ключово е възпитанието на децата ни в каква посока ще тласнем мисленето им. Хората живеят според правила и позиции. Аз не защитавам твърда позиция и за мен няма невъзможни неща. Знам, че животът е пълен с интересни неща, които можеш да преследваш. Със съпругата ми се опитваме да направим нашите деца любопитни и позитивни и те да заменят думата невъзможно, с възможности“, коментира възпитанието на младите и неограничените възможности в света.

Пламен Русев и WEBIT присъстваха на форума в Давос, на който традиционно се събира световния елит и предприемачът го оценява като огромна възможност и предизвикателство. Според него трябва да си подготвен и да знаеш каква стойност ще добавиш към такова събиране. Като организатори на WEBIT, те дават наградата за “Най-добър предприемач в света”. Давос е мястото, на което всичко е възможно. Там са всички огромни корпорации. Света се събира на едно малко място само за една седмица. WEBIT не показва само най-бързо развиващите се компании, в които всеки иска да инвестира. Те избират основателите, които доказват, че можеш да правиш успешен бизнес, без да проваляш бъдещето на децата или да замърсяваш природата.

Какво да очакваме от следващия WEBIT?

“Очаквам на 23-24 октомври целият свят да се събере и да създадем най-красивата витрина на държавата ни. Ще бъдат дадени над 2000 билета на ученици от Министреството на образованието. Целта е бизнес и държава ще създадем бъдеще за България”, обещава и гледа с оптимизъм в бъдещето Пламен Русев.