Досега се смяташе, че ниското потребление на мазнини и червено месо, както и редовните упражнения във фитнеса, намаляват рисковите фактори, но новото изследване опроверга предположенията на здравните власти.

За милиони от нас, които ежедневно работят на компютър и прекарват по-голямата част от деня си зад бюрото, резултатите от ново австралийско проучване не са никак добра новина. Изследване на Западноавстралийския университет откри, че прекарването на десет години зад бюрото в службата удвоява шанса човек да развие рак на дебелото черво.

Експертите освен това установили, че дори работниците, които водят активен начин на живот и посещават редовно фитнеса, също имат два пъти по-голям шанс да образуват тумор. Изследването на австралийските учени, публикувано в изданието \"American Journal of Epidemiology\", също така обръща внимание на опасността от модерния ритъм на работа, в който голям брой офис работници стоят \"заковани\" за бюрото в продължение на часове.

Според експертите, мъжете, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, пък имат 30% по-голям шанс да заболеят от рак на простатата. Всяка година повече от 37 000 души развиват рак на дебелото черво само във Великобритания, където близо 16 000 от тях по-късно си отиват от този свят.

 

Досега се смяташе, че ниското потребление на мазнини и червено месо, както и редовните упражнения във фитнеса, намаляват рисковите фактори, но новото изследване опроверга предположенията на здравните власти. /БГНЕС