Плуването за бебета в България все още не е толкова популярно...

В рубриката \"Моето бебе\" в \"На кафе\" днес темата бе посветена на ползите и рисковете от уроците по плуване за новородени.

 

Плуването за бебета в България все още не е толкова популярно и затова предаването обърна внимание на това какво трябва да знаем за него. Причината за незнанието на родителите е, че не са добре информирани, а и няма подходяща база за това.

 

В Америка обаче плуването при бебетата е популярно и от малки родителите ги записват на уроци. Главната цел е да се научат да свикнат с водата и да се чувстват сигурно в нея.

 

Англичаните съветват първите уроци по плуване на бебето да започнат, когато навърши 3 месеца, а американците светват да се изчака минимум до 6-тия месец.

 

Плуването при бебетата спомага не само за доброто разгръщане на белите им дробове и общото им физическо състояние, но и за интелектуалното им развитие и социалната адаптация. Поради тази причина то влияе изключително благоприятно и на деца с различни двигателни и психични проблеми.

 

Ако по време на плуване или къпане бебето вдиша вода, задължително трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като има риск от развитие на аспирационна пневмония.

 

Постигнатите умения за плуване от бебето не са застраховка, а само превантивна мярка срещу удавяне – децата се нуждаят от ежесекундно наблюдение и грижа.

 

\"На кафе\" препоръчва за първите по плуване родителите да поверят бебетата си само на висококвалифицирани инструктори, които да подготвят детето за този процес. Добре е инструкторите да обучат и самите родители как да плуват с детето си и как да реагират в рискови ситуации.

 

Вижте първия урок по плуване на дъщеричката на Алекс Сърчаджиева и Иван Ласкин във видеото.