Най-информативен за развитието на бебето е ръстът, а не теглото...

В рубриката \"Моето бебе\" днес \"На кафе\" засяха темата колко трябва да е наддало бебето на килограми и височина в края на петия месец и какви умения трябва да владее.

 

Преценката на физическото развитие на детето се извършва съобразно приети стандартизирани таблици за нормално развитие в кърмаческа възраст чрез сравняване с изнесените в тях стойности.

 

Момченцата на 5-месечна възраст трябва да тежат около 7.7 килограма, а ръстът им да е около 68 до 70 см. При момичетата теглото е около 7.2 килограма и ръстът – 65-68 сантиметра. В петия месец бебетата трябва да се хранят по 5 пъти на ден, средно по 150-180 милилитра на всяко хранене.

 

Обиколката на главата и на гърдите също са важни. Главата нараства средно със сантиметър - сантиметър и половина на всеки един месец до края на първата година. За цялата първа година обиколката й нараства с 11-12 сантиметра.

 

Най-информативен за развитието на бебето е ръстът, а не теглото, тъй като ръстът се влияе само от ендокринни и генетични фактори, а не от факторите на околната среда. При оценката на всички параметри на растежа се взима предвид наследствените и генетични фактори.

 

В края на петия си месец бебето трябва да умее да държи стабилно главата си изправена както когато е по корем, така и когато е в изправено положение. То трябва да умее и да се обръща само от гръб на корем и обратно, да се смее на глас, да изговаря различни звуци, включително и съгласни.