Това е била и целта на кампания, платена и от САЩ...

Ново разкритие на \"Уикилийкс\" показва, че България е била на косъм от това да разреши почти напълно генномодифицираните продукти. Според доклади на няколко американски посланици у нас, това е била и целта на кампания, платена и от Съединените щати, и от нашето правителство.

Според разкритията през 2010-та, американското лоби у нас има реален шанс да успее. Изправена пред съпротивата на голяма част от българското общество, обаче властта решава да наложи 5-годишна забрана за използването на ГМО у нас. Отново според сайта \"Уикилийкс\", на 11 февруари, по време на среща с американския посланик Джеймс Уорлик, министърът на земеделието Мирослав Найденов признава, че този мораториум е тактически подход, който цели законопроектът да бъде приет.

Пред посланика Найденов обяснява, че очаква след като законодателството бъде прието, Европейската комисия да погледне на мораториума като забавяне на прилагане на европейското законодателство. Земеделският министър прогнозира още, че Европа ще поиска от нас да отменим закона. Мирослав Найденов обяснява на американския дипломат, че би било по-лесно да премахнем мораториума под натиск от Еврокомисията, отколкото да се промени законът. Тази хитрост, разкрил министър Найденов пред посланик Уорлик, става ясно от доклад на посланика.
 
\"Посолството в София има добре дефинирана стратегия, подкрепена от биотехнологичната индустрия на САЩ и важни местни доверители\", пише посланик Нанси Макълдауни до Държавния департамент през януари 2009-та.  Доверителите трябва да бъдат финансирани, за да проведат информационна кампания за търговските и икономическите ползи от ГМО. За тях посолството иска от Вашингтон 30 240 долара за обучение на фермери, учени, биотехнолози, политици и обществеността за ползите от ГМО и биотехнологиите.

От посолството на Съединените американски щати у нас отказаха да коментират разкритията.

В крайна сметка ЕК обяви, че не приема мораториуми, които налагат общи забрани. ГЕРБ оттегли идеята си за мораториум и с гласовете на \"Атака\" в закона бе забранено отглеждането на ГМО и опитите с научни цели в защитените зони и на 30 км в и около тях.

В окончателния вариант на закона отпадат идеите за либерализация на режима на модифицираните организми у нас.