\"Слънчевата капка\" се превърна в осмият най-скъп диамант, продаван на търг...

Рядък яркожълт диамант с тегло 110,3 карата беше продаден на търг за близо 11 милиона долара. Заедно с комисионата, анонимният купувач, който наддавал по телефона на аукциона в Женева, платил почти 12,4 млн. долара за бижуто.

 

Това е рекорд за продажба на жълт диамант, а \"Слънчевата капка\" се превърна в осмият най-скъп диамант, продаван на търг. Диамантът, открит в Южна Африка миналата година, беше предложена за продан от нюйоркската компания \"Кора интернешънъл\".

 

На търга в Женева срещу 7 млн. долара беше купен и бял диамант с форма на възглавничка и тегло 38,88 карата. Смарагд от 12,01 карата от Колумбия се продаде за 1,4 млн. долара, а пръстен със син диамант - за 4,3 млн. долара.

 

Няколко бижута, включително златна брошка \"Гълъб на мира\" с диаманти, пръстен със син диамант, оценен на повече от 7,5 млн. долара и комплект императорски бижута, не намериха купувач.

 

Крайното предложение от 9,3 млн. долара за комплекта не беше достатъчно за аукционната къща. Според \"Сотбис\" скъпоценностите в вероятно са част от даровете за мир, поднесени от императрица Екатерина Първа, съпруга на руския цар Петър Велики, на султан Ахмед Втори през 1711 г.