Родителите често допускат грешки, когато подготвят бебето си за сън...

Рубриката в \"На кафе\" \"Моето бебе\" днес бе посветена на съня на бебетата и това как да им подсигурим комфорт по време на сън. Специален гост по темата бе д-р Татяна Ралчева от Националното сдружение на педиатрите.

 

Родителите често допускат грешки, когато подготвят бебето си за сън. При по-големите деца най-честата грешка е игрите до късно, след които те са превъзбудени и не могат да заспят. Седенето пред компютъра и гледането на динамични филми също водят до смущения в съня.

 

Много важно, според педиатъра, е бебетата от малки да бъдат научени да заспиват сами в креватчетата си, без родителят да стои до него. Този навик трябва да се създаде още при раждането на детето.

 

Важно е бебешкото креватче да е поставено на светло място и стаята да се проветрява редовно. То трябва да бъде бебешко, стандартно и обезопасено. Отдолу е хубаво да бъде твърдо, а не на пружина. По думите на д-р Ралчева бебето не трябва да спи на възглавница.

 

Идеалната температура, при която е добре да спи едно бебе, е 18-22 градуса. Ако обаче детето е родено недоносено, в началото е добре да спи на по-висока температура – до 25 градуса.

 

Влажността в стаята на детето също е много важна. Тя не трябва да бъде ниска, защото се изсушава лигавицата на бебето, а това нарушава защитната й функция.

 

Съществуват противоречия относно това в каква поза трябва да спи бебето – по гръб или на една страна. Последните становища на педиатрите е децата да спят по гръб, обясни д-р Татяна Ралчева, но допълни, че и в този случай има индивидуален подход.