Децата на 14 години ще имат право да съдят родителите си...

Децата на 14 години ще имат право да съдят родителите си, ако те са нарушили правата им, предвижда новият проектозакон за детето. Под \"правата им\" се разбира дори как искат да прекарат свободното си време и какви развлечения избират.

 

Авторите на закона обясняват, че това ще даде възможност на малолетните да се противопоставят в случаи на насилие. Какви са гаранциите обаче, че децата няма да използват дадените им права за тийнейджърски прищевки.

 

Според родители често в опит да избегнат задълженията си тийнейджърите правят опит да манипулират близките си, а гласуването на по-големи права за тях на практика ще доведе до допълнителен стимул да манипулират възрастните. 

Васка е библиотекар по професия, но определя себе си преди всичко като съпруга и майка на 14-годишна дъщеря и 17-годишен син. Тази сутрин разбрала за евентуалната възможност двете й деца да могат да я съдят, ако им наруши неясни за нея права.

 

Казва, че нейните деца, въпреки че били кротки и старателни ученици, често се опитвали да я излъжат. Смята, че на тази възраст те още нямат точна преценка за реалността. Абсурдна пък нарече възможността 16-годишните сами да определят дали да се лекуват, или не.