Изпълнителният комитет на КНСБ свиква извънредно заседание от 11 часа

Изпълнителният комитет на КНСБ свиква извънредно заседание от 11 часа. Ще бъдат разгледани въпросите по развитието на ефективната стачка на БДЖ и внесеното предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 1 януари 2012 г.

 

Според Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ, внесеното вчера от 21 народни представители предложение за увеличение на пенсионната възраст с една година на работещите в първа, втора и трета категория труд е в противоречие с подписаното национално споразумение за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване. Под националното споразумение стои подписът на министър-председателя Бойко Борисов, шестте работодателски организации и двата синдиката. С шестмесечен труд на експерти, много преговори, включително и за пенсионните фондове, се стигна до това споразумение.

 

\"Ние категорично не приемаме да се правят предварителни и изтеглени дати за повишаване на пенсионната възраст. В националното споразумение е разписано категорично, от 1 януари 2021 г. да нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по 6 месеца на година, до достигане на възрастта 63 г. за жените през 2026 г. и 65 г. за мъжете в 2024 г. Кой и защо принуди тези 21 народни избраници да направят това, трябва да получим отговор\", заяви Никифоров.

 

На извънредното заседание ще присъстват всички федерации, синдикати и съюзи от КНСБ и членовете на стачния комитет./Агенция \"Фокус\"