Митингът, който синдикатите организират на 30 ноември, щял да бъде още по-мощен...

Национален протест и бойкот на тристранните преговори - такова е решението на синдикатите. Заканата идва само ден след като депутати от ГЕРБ внесоха в парламента предложението възрастта за пенсиониране да се вдигне с една година от първи януари.

Ден по-късно, синдикатите отвръщат на удара. Митингът, който синдикатите организират на 30 ноември, ще бъде още по-мощен и още по-всеобхватен, заяви президентът на КНСБ – Пламен Димитров.

От КНСБ имат и свой сценарий за мотивите на депутатите на ГЕРБ от вчера.

Ние виждаме продължаваща арогантност и дългата ръка на министъра на финансите, която най-накрая изпълни своята цел – а именно – да заобиколи тристранния съвет и да внесе, въпреки всичко в Народното събрание съответните поправки, допълни президентът на КНСБ.

Нещо повече – от КНСБ се заканиха да бойкотират тристранните преговори, докато законопроектът не бъде изтеглен от народното събрание.

И тъй като смятат да се ограничат само до писмено общуване, утре синдикатите ще внесат своите предложения как да се съберат повече приходи в осигурителния институт, така че да не се налага хората да работят по-дълго. Част от тях вече са коментирани и одобрени от премиера Борисов – например това да се криминализира внасянето на осигуровки в непълния им размер.

И още една идея – в приходната агенция да се открие нова длъжност – дознател, който да разследва данъчни и осигурителни престъпления. На манипулациите с инвалидните пенсии пък може да се сложи край, ако се възстанови електронната връзка между НАП, НОИ и ТЕЛК.

В битката за нашите пенсии, синдикатите извадиха и още един коз - в лицето на западноевропейските пенсионери. В страните членки, хората живеят по-дълго, а възрастта за пенсиониране в държави като Франция и Великобритания, например, ще се увеличава плавно - с по два месеца на година, какъвто беше първоначалният план и у нас.