Очаква се парламентът тази вечер да гласува промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Вече дванайсети час депутатите гласуват промени в бюджетите на Здравната каса и на НОИ, както и в някои данъчни закони.

Тази вечер парламентът трябва да одобри окончателно и пенсионната реформа, която предизвика вълна от недоволство и стана причина за оттеглянето на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Дебатите в парламента все още не са приключили.

 

В момента при най-масовата – трета категория труд, за да излязат в пенсия жените трябва да имат навършени 60 години, а мъжете 63. От януари възрастта се увеличава с 4 месеца. Така през следващата година, за да вземат пенсия жените трябва да са навършили 60 години и 4 месеца, а мъжете 63 години и 4 месеца. Нови 4 месеца ще се добавят всяка година докато пенсионната възраст стане 63 години за жените, а при мъжете 65.

Повишаване на пенсионната възраст с 4 месеца започва и при работещите в първа и втора категория труд. В момента при първа категория труд жените се пенсионират при навършени 47 години, а мъжете - при 52. При втора възрастта за жените е 52, а при мъжете - 57. Целта на повишаването е жените от първа категория да се пенсионират на 48, а мъжете на 53. При втора категория параметрите трябва да се увеличат съответно до 53 и 58 години.

Увеличава се и възрастта, при която се пенсионират хората, които нямат необходимия стаж. Досега те се пенсионираха на 65, а от 2012-та ще се пенсионират на 66 години. Тези хора трябва да имат поне 15 години трудов стаж и получават 90% от минималната пенсия. От юни размерът на това плащане се повишава от 136 на 145 лева.

От януари започва поетапно повишаване и на стажът за пенсиониране. Това решение беше гласувано още през миналата година. Целта на увеличаването е жените да се пенсионират вместо след 33 след 37 години стаж, а мъжете вместо след 37 след 40 години стаж.

Парите за майчинство, които се получават след първата година на детето се запазват – 240 лева. Променя се обаче периодът, според който ще се изчисляват. Досега през първата година на детето майките получаваха 90% от заплатата, която са взимали през последната година и половина. Сега доходът им ще се изчислява като средно аритметично от заплатата за последните 2 години. Същият ще е и периодът, според който ще се изчисляват парите за безработица.

Депутатите ще продължат и утре с обсъждането на бюджета на държавата за следващата година.

Междувременно, от  КТ \"Подкрепа\" ще реагират с ефективни национални протестни действия на приетата вече пенсионна реформа и отнемането на клас прослужено време. Синдикатът категорично отказва да участва в тристранния диалог.

От КНСБ засега предпочитат други протестни прояви, а не национална стачка, защото не искат да спират дейността в предприятията. Цял следобед двата синдиката обсъждат съвместните си действия, но до решение все още не се е стигнало.

 

Още важни продробности - във видеото.