Умерено хранене без преяждане, но с всички необходими продукти, съветват специалистите...

След приключването на Великденските празници организмът ни има нужда от почивка. Строгият пост от 40 дни и последвалата го обилна великденска трапеза могат да доведат до неблагоприятни последици за здравето. В „Здравей, България" кратка беседа относно здравословното хранене по време и след празниците изнесе Проф. Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диететика.

 

Специалистът препоръчва частичен пост, който не се изключват млякото и млечните продукти. Младите постят по-трудно, отколкото възрастните, коментира професорът. По време на празниците е добре хората да следват умерено хранене, без да се злоупотребява или да има дефицити на продукти.

 

За да не се повиши рискът от покачване на холестерола, възрастните хора трябва да хапват по едно яйце на ден. Най-лекото месо пък е пилешкото, последвано от свинското. Празничната софра е добре да бъде в обедните часове, а не в късните, съветва Проф. Попов

 

В крайна сметка професорът сподели, че смисълът на празника е не толкова храненето, колкото събирането с близките и любими хора.


Гледайте цялата среща с Проф. Божидар Попов във видеото.