Това заяви в "Здравей, България" управителят на Националната здравноосигурителна каса

Касата ще продължи да заплаща медикаментите, както ги е заплащала до настоящия момент. За следващата година има предвидени над 530 млн. лева за лекарства за домашно лечение и режимът, по който се отпускат лекарствата, не се променя ”. Това каза в „Здравей, България” Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

По думите му Касата е достигнала най-високото ниво както на реимбурсиране, така и на обхват на пациенти. Според него това, което се тиражира в някои медии, не отговаря на истината.

 

„Пациентите няма да престанат да бъдат спокойни в България, защото, въпреки многото подобрения и усилията на Касата да се увеличава този бюджет, изходното ниво, от което България тръгва, е много ниско”, каза от своя страна Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

 

Според него има много да се работи, за да догоним средноевропейските нива на достъп до съвременно лечение, до нови лекарства, които наистина помагат на пациентите и за увеличаване на процентите на реинбурсация. „Това не може да стане с магическа пръчка и трябва да се работи постепенно”, уточни той.

 

Хасърджиев съобщи още, че наистина е имало "притеснителен текст в договора", който Касата и съсловната организация на фармацевтите са подготвили. Но най-притеснителният текст, който се е отнасял до скъпите лекарства за реинбурсация, които се поемат от Здравната каса, е отпаднал. „Все още име една точка, за която не сме много сигурни какъв ще е нейният ефект, която се отнася до лекарствата на свободна продажба. Надяваме се през следващите дни и по тази точка да имаме ясно виждане и становище”, допълни Хасърджиев.

 

На въпрос ще остане ли текстът една рецепта да се обработва за не по-малко от осем минути в аптеките, като така на пациентите ще се наложи да чакат на опашки, Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз, отговори, че това ще остане. „Българинът мрази стандартите и обича живота му да е по-интересен, за разлика от положението в Германия, където има оперативни изисквания какво трябва да се направи в една аптека и никой не си и помисля, че може да ги наруши”, даде пример Ненчев.

 

Според Веселин Марешки, който е собственик на аптеки, ограниченият брой рецепти на големите и малките аптеки няма да се отрази на аптеките, а на пациентите. „Процесът на работа на фармацевтичният бранш е объркан, откакто се дадоха огромни права на Българския фармацевтичен съюз и аз считам, че това скоро ще бъде променено”, каза Марешки.

 

Целия разговор гледайте във видеото.