Гледката беше шокираща, спомня си проф. Габриел Барбаш

В средата на август наш екип се срещна с доктора, който беше начело на израелския медицински екип, който пристигна в Бургас, за да прибере пострадалите при атентата.


Няколко месеца по-късно той отново се заема с лечението на ранени при терористичен акт – този път в Тел Авив. В болница "Ихилов" в Тел Авив неведнъж са постъпвали жертви на терористични атаки. Тук са лекувани и част от пострадалите след атентата в Бургас.


„Пристигнахме около полунощ. Летището беше затворено, отвориха го за двата самолета, с които дойдохме. Времето все едно беше спряло. Гледката беше шокираща”, спомня си проф. Габриел Барбаш.


Въпреки заварения хаос, спасителните екипи прибират пострадалите обратно в Израел в рамките на един ден.


Преди по-малко от седмица кървавият сценарий се повтаря – този път атентатът се случва в Тел Авив. И този път начело на спасителния екип застава професор Барбаш. Той разказва, че през последните 10 години ситуацията в Израел била спокойна и нямало атентати. „Този случай, като че ли ме върна в миналото”, признава професорът.


Въпреки че атентатите в Израел са насочени по-скоро срещу самата държава, отколкото срещу конкретните пострадали, професор Барбаш винаги гледа на работата си първо през призмата на лекар.


„Погрижихме се за пострадалите много бързо. Ние просто имаме опит. Случвало се е след подобна атака да приемем 150 жертви за половин час. Атентатът от преди дни не ни създаде проблеми, защото броят на пострадалите не беше голям. Състоянието им също съвсем не беше толкова тежко, колкото на жертвите в Бургас например”, разказва още Барбаш.


Разликите между двата атентата обаче не спират дотук.


„У нас атентатът се случи на половин миля от болницата, отне ни само минути, за да изпратим екипи. В Бургас летището е на около половин час от болницата. Освен това, аналогичната организация на Червения кръст в Израел, или както го наричаме тук Маген Давин Адом, има много повече опит да помага при такива извънредни ситуации. Техните специалисти могат да се справят много по-добре, отколкото която и да е организация по света”, допълва лекарят.


Седмица след атентата в Тел Авив само двама от пострадалите все още са в болница. За останалите обаче случилото се остава в спомените – травма, с която не всеки оживял ще успее да се справи. Освен за жертвите, с особена сила това важи и за самите лекари.


Барбаш си спомня за някои извънредни ситуации в болницата. „Ужасно е! Виждаш млади хора, които са напълно обезобразени. Имахме един случай, който стана близо до Делфинариума в Тел Авив. Тогава загинаха 20 младежи. След това събитие трябваше да лекуваме нашия екип с психолози. Беше им много трудно”, каза още израелският лекар.


Повече по темата - във видеото.


Репортер: Марина Цекова