Според тях прехвърлянето на храма към Пловдивската митрополия е незаконно

Седми месец, откакто костницата в Батак се превърна в действаща църква, скандалите около историческия храм не стихват. Жителите все повече се надигат срещу намесата на Пловдивската митрополия, която наложи всекидневното богослужение в каменната черква, където стотици години се съхраняват костите на избитите им прадеди.


Батачани дори събират нова подписка, която ще изпратят  до митрополит Кирил, временно оглавяващ Светия синод, с искане да забрани на свещениците да служат в костницата.


„Мавзолей - така я наричат. Нека тя да остане мавзолей на свободата. Те не могат да се черкуват, тя е опръскана с кръвта на загиналите. Затова и батачани са я оставили като паметник и са построили новата църква, защото не са имали сърце да влязат вътре и да се женят и кръщават”, обяснява Стефка Димитрова.


Веселин Станков, който оглавява Инициативния комитет за връщане на предишния статут на храма, два месеца прави документално обследване за собствеността на черквата. И в архивите открива, че тя никога не е била общинска собственост.


„Установихме, че последните 100 години църквата костница в Батак е била държавна собственост и тя продължава да бъде такава и до ден днешен, защото акт на раздържавяване не открихме. През 1915 г. поборниците опълченци от Батак пишат едно заявление до министъра на просвещението тогава, в което заявяват, че желаят от името на батачани църквата костница в Батак да бъде обявена за държавен мавзолей”, твърди Станков.


Според него сделката между Общината и Пловдивската митрополия за безвъзмездното прехвърляне на храма е извършена незаконно, защото местната власт е подарила държавна собственост.


Кметът на града обаче разполага с акт от 2000 г., който показва точно обратното.


Местният свещеник, който всяка сутрин служи в църквата смята, че и вторият опит на хората да спрат богослужението в старата черква няма да успее.


„Не знам каква е идеята като цяло да се повдига този въпрос отново, но Светата ни православна църква няма да отстъпи. Оттук-нататък така и ще бъде, това предстои да се извършва светатата божествена литургия, да се служи всекидневно в този свят храм и да се отправят молитви към Светите баташки мъченици. Църквата няма за идея да похабява, няма за идея да отстранява каквото и да е било от този свят храм. Напротив, той ще е в този си вид отсега и до век”, категоричен е отец Димитър, свещеник в храм “Света Неделя“ Батак.


След последната проверка на Министерството на културата лично Вежди Рашидов препоръчва вътре да се палят само бездимни свещи, за да не се увреждат стенописите и историческите белези.


И за да не погуби църковният клир българската история, батачини готвят петиция църквата костница да мине под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Репортер: Благой Бекриев