Бивш министър и зам.-министър от различни цветове коментираха енергийната криза в „Здравей, България”

След като изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов призна, че макар да няма ядрен риск, ограниченията за производство на електроенергия крият технологична опасност за оборудването на централата, водещи в миналото фигури в управлението на енергетиката коментираха в „Здравей, България” въпроса как се стигна до наложения от излишъци режим, два месеца след референдума за втора атомна електроцентрала.

 

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков потреблението на енергия днес не е много различно от това преди година. По думите му обаче има една съществена разлика – „цените на регионалния пазар са много по-ниски и второ – сега имаме 700 мегавата фотоволтаици повече”.

 

С тезата се съгласи наполовина Явор Куюмджиев от БСП, бивш заместник-министър на енергетиката. По думите му сегашният спад се наблюдава за първи път от 30 години. „Причината не е в регионалните цени, а във въведена наскоро безумна такса, която срина износа. Такса пренос беше увеличена от 18 на 30 лева”, припомни той и отбеляза, че България никога не е била транзитна страна за ток, а в момента към Турция и Гърция върви румънски и унгарски ток”. При отпадането на таксата износът ще се възстанови, смята Куюмджиев.

 

Големият бум на фотоволтаиците настъпи от 1 януари 2012 г., посочи социалистът и цитира прогноза, според която българската енергийна система може да понесе до 300 мегавата от ВЕИ, а в момента те са с капацитет 1 000.

 

Докато бях министър, фотоволтаиците бяха 4-5 пъти по-малко”, отбеляза Трайчо Трайков. По негово време дори стоял въпросът как да се увеличи производството на електроенергия, а не как да се намали. От всички проекти за ВЕИ централи се реализира много малка част – около 1%, отбеляза бившият министър на икономиката и енергетиката, който е убеден, че „бъдещето е на ВЕИ, но производството трябва да бъде децентрализирано – със слънчевите батерии по покривите и т.н.”

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.