Според Александър Маринов, ако всички 240 депутати се договорят помежду си, проблемите ще се решат

„Видях едно крайно принизяване на политиката. От представителство на народа, то се е превърнало в едни дребни сметки”. Това заяви в студиото на „Часът на Милен Цветков” Александър Маринов – бивш депутат от БСП. Изказването му бе в отговор на въпроса „Как ви се стори началото на 42-рото Народно събрание?”


Според него „най-важната и най-сбърканата сметка е, че има илюзия, че ако една част или всички тези 240 души се договорят помежду си, това ще реши проблемите. Това е голяма илюзия. Важно е да има доверието на хората извън стените на парламента”, заключи Маринов.


От своя страна бившият депутат от „Атака” Калина Крумова заяви: „Ако не беше тъжно, щеше да бъде смешно. И все пак да ви пожелаем успех, доколкото може да се пожелае успех на фона на всичко, което видяхме и чухме по-рано. За всеки от нас е ясно, че предстоят много тежки седмици”.


По думите й е смешно, че и четирите партии, които влязоха в парламента, казват, че са победители, но „няма някой, който да е ясен и категоричен победител”. Тя сподели още, че голямо впечатление са й направили скандалите и острият тон, който са държали депутатите на 42-рото НС в първия си работен ден.


На днешното заседание на 42-рото Народно събрание обаче част от народните представители не се регистриха. Това бяха депутатите от „Атака”. Двама от БСП пък си дадоха отвод. 


„Това е част от процедурната игра, която са правили винаги всички. Дали това точно е случаят днес, предстои да видим. Тоест, намалява се кворумът (общият брой народни представители, които присъстват в залата) и съответно - нужният брой на тези глусували, които да изберат съответните позиции, които се избираха днес – председател на НС и ръководство”. Такова мнение изказа Антоанела Понева – бивш депутат от ДСБ и обясни какво се случва без липсващите 23-ма депутати.


„Кворумът днес беше 109 депутати. И гласовете на БСП и ДПС се достатъчни, за да изберат това ръководство на Народното събрание, което днес бе избрано. Иначе можеше да се получи задънена улица – да не се стигне до избор”, заяви още Антоанела Понева.


Димитър Ламбовски – бивш депутат от НДСВ, предложи да се направи паралел между бившите Народни събрания, за да се види накъде вървим. По думите му в последните три такива „вървим низходящо”.


Целия разговор гледайте във видеото.