Във вторник ще усетим застудяване

В понеделник съществена промяна на времето не се очаква. Ще бъде предимно облачно, а превалявания от дъжд се очакват главно в южната половина на страната. Валежите обаче ще са слаби с количества до 5 - 8 литра на квадратен метър. Следобед над крайните северни райони облаците ще се разкъсват. Вятърът ще се ориентира от север и ще се усили, с което отново ще започне да навлиза по-студен въздух. Той обаче ще бъде усетен в страната едва във вторник.

 

Утре температурите ще останат около средните за декември. Сутрешните показания на термометрите ще са между 0 и плюс 5 градуса и на места са възможни заледявания на пътните настилки. През деня се очакват максимални стойности от 3 до 8 градуса, в крайните южни райони до 9, 10.

 

Планините няма да предлагат подходящи условия за туризъм. Ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от сняг. В ниските части снежната покривка е между 5 и 15 сантиметра, а в по-високите до 30, 40. Най-много сняг има в централните части на предбалкана - около половин метър. Максималните температури ще са от минус 2 градуса на Мусала до плюс 4 на Рожен.

 

Във вторник ще бъде предимно слънчево, но по-студено, а край морето и ветровито. Сутринта в котловините на Западна България ще има краткотрайни мъгли, а следобед повече облаци се очакват над югоизточните райони. В сряда и четвъртък сутрин ще е студено и мъгливо, а около и следобед - предимно слънчево. Минималните температури ще падат до минус 10 градуса, а максималните ще достигат до плюс 6, 7. Подобно време ни очаква и в петък, а в събота със силни северни ветрове отново ще навлезе студен въздух. Облаците ще се увеличат и в Западна и Централна България ще завали сняг, а в източна - дъжд.

 

През първата половина на месеца ни очаква студено време, с чести валежи предимно от сняг. Много студено и ветровито ще бъде в дните около 10 декември. Минималните температури най-често ще са между минус 9 и минус 3 градуса, а максималните трудно ще превишават нулата. На много места ще превалява сняг, като вече в цялата страна ще се образува снежна покривка с дебелина до 20, 30 сантиметра.

 

Заради силния вятър ще има условия за образуване на преспи и навявания. Временно спиране на валежите се очаква около 12 декември, след което южно от страната ще премине нов циклон. Тогава по-значителни ще са преваляванията в Южна и Източна България. Ще се затопля и на много места снегът ще преминава в дъжд. Без валежи и с повече слънце се очаква да бъде едва след 15-ти декември. Тогава от нашата прогноза ще научите и какво ще бъде времето за коледните и новогодишните празници.

 

Повече за времето ще разберете на Sinoptik.bg.