Идеята на британското правителство е всяка страна от ЕС сама да определя квотите за работници от различните държави

С наближаването на 1 януари спекулациите около българските работници, които ще залеят британския пазар, растат. Има ли нова възможност за ограничаване на достъпа за българи в Обединеното кралство и ще успеят ли опитите на Великобритания пред Брюксел?   

 

Поредното предложение за ограничение на трудовия пазар за българи и румънци дойде от вътрешния министър на Великобритания. Идеята е всяка страна от ЕС сама да определя квотите за работници от различните държави. Дали съюзът е на път да се лиши от едно от най-големите си постижения – свободното движение на хора, или някой слага прекалено много сол в манджата. 

 

Партията на независимостта на Великобритания, както и медиите на Острова вече използваха всички възможни похвати, с които да внушат страх от потенциалните емигранти. Брошурите на националистите са само малка част от антибългарската кампания, която продължава повече от година. Други пък яхнаха вълната, само за да отговорят с чувство за хумор. 

 

Британското правителство се старае да въведе максимално строги правила за достъпа на емигранти и ще се опита да прокара идеята за квота в Брюксел.  

 

Държави като Австрия и Германия също ще се опитат да ограничат поне така наречения "социален туризъм". А докато темата все още пълни страниците на британския печат, винаги ще се намери място и за някоя карикатура. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.