Максималните температури в Югозападна България ще достигнат 13 градуса

Последният понеделник за тази година ще изпратим с облаци и мъгли, но без сняг. Преди обед в низините и котловините видимостта ще бъде намалена, като в Дунавската равнина и на места в Тракия мъглите ще се задържат през целия ден. В по-високите части сутринта ще е слънчева, но по-късно от запад облаците ще започнат да се увеличават. В Източна България ще духа слаб североизточен вятър, а в останалите райони ще е почти тихо.

 

Въпреки облаците и мъглите, температурите ще останат около и дори малко по-високи от средните за края на декември. Минималните ще са в интервала от минус 3 до плюс 2 градуса, а максималните ще са най-често между 4 и 9. По-студено ще е в местата с трайни мъгли, а в Сандански и Петрич се очакват стойности до 12-13 градуса.

 

Планините продължават да предлагат идеални условия за туризъм и разходки и не толкова добри за зимни спортове. Естествена снежна покривка има едва над 2000 метра, а пистите продължават да се поддържат с изкуствен сняг, който заради топлото време, се топи. И утре ще бъде предимно слънчево и топло, като късно следобед над масивите на Западна България облаците ще се увеличат. Максималните температури до 2500 метра ще са положителни, а вятърът ще бъде слаб от юг.

 

Заоблачаването у нас се дължи на средиземноморски вихър над Италия, който утре ще се придвижи към Балканите. Той обаче е доста слаб и няма да донесе валежи и застудяване в нашата страна. В Северозападна Европа обаче се готвят за поредният ден със силни ветрове и интензивни валежи. Тази нощ и утре през тези райони ще премине студен атмосферен фронт свързан с циклон над Атлантическия океан. Количеството на валежите за денонощието ще достигне 40-50 литра на квадратен метър, а поривите на вятъра ще са със скорост до 110 километра в час. По крайбрежието на Ирландия и Франция се очакват вълни със височина до 6-7 метра.

 

У нас последният ден за тази година ще изпратим с облачно и мъгливо време. На места в Дунавската равнина и Черноморието са възможни слаби ръмежи, а дневните температури ще се понижат с 1-2 градуса. Подобно време ни очаква и в началото на 2014, а вероятността за снеговалежи клони към нула. Температурите ще останат без промяна и сутрин ще са около нулата, а максималните трудно ще превишават 6-7 градуса. Временно разкъсване на облаците ще има в петък, а в събота отново ще преобладават облаците и мъглите. Повече за времето у нас и по света, може да намерите на Sinoptik.bg.