Христиандемократите обявиха, че именно свободата на движение е основата на единна Европа

Отварянето на пазара на труда за българи и румънци предизвика напрежение в новата управляваща коалиция в Германия. Консервативните коалиционни партньори на канцлера Ангела Меркел поискаха допълнителни мерки, които да пресекат така наречения "социален туризъм" от двете най-бедни държави в Евросъюза. Тоест, емиграцията на хора, които искат само да се възползват от социалните помощи.


Христиандемократите реагираха остро и обявиха, че именно свободата на движение е основата на единна Европа.


Една от мерките, които баварските консерватори искат, е да има забрана за повторно влизане в страната за имигранти, хванати да мамят социалната система. Според тях, свободата на движение е заплашена от недобросъвестна миграция, насочена към социалната система.


Те искат още Брюксел да не ограничава възможностите на държавите да взимат в рамките на националното си законодателство мерки срещу този вид имиграция.


Последва остра реакция от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който заяви, че именно свободата е идеята за единна Европа, а свободното движение на работници е основна част от европейската интеграция.


"Германия има огромна полза от нея, много повече отколкото други държави", бяха думите на министъра. Колегата му, който отговаря за европейските въпроси -  Михаел Рот, също реагира остро. Той обвини Христиансоциалният съюз, че не разбира принципите на единна Европа и не желае да ги разбере.

 

Продължават коментарите и в британския печат за падането на бариерите за пазара на труда.  
Авторитетният „Гардиан” пише, че месеци наред десни политици и медии са твърдяли, че на 1-ви януари ще се отприщи наплив, невиждан никога преди това. Но когато този ден дойде, нямаше и следа от наплив, нямаше допълнителни полети от София и Букурещ, дори нямаше временни лагери, пише изданието.


„Гардиан” допълва, че месеци наред британците са били подложени на шумна истерия около евентуална имигрантска вълна.