Смъртните случаи са средно по 2-3 на година

Средно около 30 смъртни случая със скиори на година стават във френските Алпи, където стана инцидентът с Михаел Шумахер. Данните цитира в предаването „Здравей, България” журналистът и бивш скиор Сашо Диков. В австрийските Алпи инцидентите са по-малко на брой.

 

При нас смъртните случаи на ски в зимните курорти са значително по-малко - на година са средно по 2-3 случая. За мината година няма регистриран нито един смъртен случай при каране на ски. За първите дни на тази година, обаче, вече има един загинал човек от лавина, макар че в планините засега снегът е много малко, а по пистите той е предимно изкуствен.

 

Сноубордистката Михаела Иванова казва, че опасностите по нашите писти не са рядкост. „Вчера бях свидетел на пътеката, как един скиор събори жена, падна си на главата и си глътна езика. Спасиха го, няма проблем, жената е с пет счупени ребра в момента, но е жива и здрава”, казва тя. Михаела е забелязала, че опасни ситуации на пистите създават предимно две групи скиори. „Това са начинаещи или тези, които се имат за много можещи. Но все пак трябва да пазим и другите”, категорична е сноубордистката.

 

Около 1800 инциденти със скиори и сноубордисти стават всяка година по зимните ни курорти, по данни на Планинската спасителна служба. Това са счупвания след каране извън маркираните писти или при загубване в мъглата. Напоследък зачестяват инцидентите с шейни. Последният случай на Витоша е от тази събота – жена губи съзнание след като е ударена от шейна. Оказва се, че има и няколко счупени ребра. „Максималната санкция е да се отнема картата при неправилно използване на пистите и съоръженията, когато скиорът създава опасност за околните”, казва Милен Братанов от спасителната служба на Витоша.

 

Ски-учителят Петър Гевренов е убеден,че българските скиори не спазват етиката на пистите, така както не спазват правилата и при шофиране. „На запад има материални санкции, отнема се екипировка, а тук аз не съм чувал някой да го санкционират за това”, казва той.

 

Затова не пренебрегвайте съветите на ски-учителите. „Човек трябва да се познава отлично и да си знае възможностите - нито да се надценява, нито да се подценява и винаги - с една доза по-малка скорост”, казва Гевренов.  

 

Засега единственият проблем по нашите планини е липсата на сняг. Пистите в момента са от изкуствен сняг. Но да се надяваме, че скоро ще завали. А скиорите да спазват съвета - да карат за удоволствие и да спазват правилата за безопасност.