Министър Стойнев категорично заяви, че БЕХ няма да се закрива

„Докато аз съм министър, Българският енергиен ходлинг няма да се закрива, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Нещо повече, смятам да засиля ролята на холдинга в усилията за балансиране на системата на енергетиката", добави той. Министърът заяви, че парламентът няма намерение да разделя министерството, след като в медиите се появиха спекулации, че ведомството може да бъде разделено на икономическо и на енергийно.

 

„Министерството на икономиката и енергетиката е едно мега министерство, но правителството няма никакво намерение да го разделя”. Той обаче не отхвърли възможността това да се случи в бъдеще. „Зависи от министър-председателя и от двете политически сили. С мен не са водени подобни разговори”, категоричен бе Стойнев.

 

„Ще се борим за пречупване на негативните тенденции в енергетиката. Силно се надявам, че през тази година все по-малко ще се чува думата криза. Ще има нови проекти, нови работни места, по-малка административна тежест, подкрепа за родното производство, почтеност в отношенията бизнес – държава”, каза Стойнев, като прогнозира, че през 2014 г. икономическият растеж ще надвиши 1,8%, а безработицата ще намалее.

 

Няма да бъде закриван БЕХИкономическият министър сподели, че фирмите у нас са получили 542 милиона лева ДДС. "От края на май в българския бизнес влязоха 2,5 милиарда лева, ние държим да бъдем коректни с българския бизнес и се радвам, че и той е коректен. През 2012 г. за същия период върнатото ДДС е било с 300 милиона лева по-малко. За пръв път от много време имаме еднакъв брой осигурени и заети лица". Това са рекордни стойности за данъка, а приходите са над очакваните.

 

Приходите от международен туризъм за януари - октомври 2013 г. са 2 840 000 евро, за което време над 7 млн. души са посетили страната ни.

 

По думите на икономическия министър Драгомир Стойнев пред страната ни стоят следните приоритети: България да се превърне в дестинация на световния пазар, предлагаща качествени услуги; да се увеличи с 3% на легловата база и с 4 на сто да се увеличи броят на чуждестранните туристи.

 

Стойнев потвърди и намеренията на министерството да възроди завода „Химко” Враца. Служители ще бъдат наемани и във ВМЗ-Сопот. 

 

Икономическият министър коментира и проекта "Южен поток". "Той е наш приоритет. Колко ще са фирмите, които ще се включат в конкурса, ще стане ясно утре”", обяви Стойнев. Според него забавянето на проекта се дължи на недобрия диалог по време на преговорите между отделните страни, включени в проекта. 

 

По думите на Стойнев се работи усилено по нова енергийна стратегия на страната. „"Смятам, че тя трябва да се разработи от български експерти, защото те работят за националния интерес на страната"”, добави той.