В курортния град чакат помощ от държавата за укрепването на брега

Свлачище и подводни течения бавно унищожават единствения плаж в град Царево. Млади хора от крайбрежното градче са притеснени, че изчезването на пясъка от централния плаж унищожава развитието на семейния туризъм там. Още през лятото тяхната подписка с искане да се извърши брегоукрепване е била подкрепена от над 2 000 души. До момента обаче развитие няма.

 

Архивни снимки свидетелстват докъде е стигала преди 15 години пясъчната ивица на централния плаж в Царево. За това време морето е откраднало почти 70% от плажа, който е единствен в града.  

 

Според местните причините са две - свлачище, което атакува по суша пясъчната ивица и другата причина - подводните морските течения, които трябва да бъдат овладени чрез изкуствена буна.

 

„От южната страна на плажа те минават през средата и излизат в северната част и така вземат от плажната ивица”, обяснява Димитър Йовнов, жител на Царево. По думите му изкуствената буна ще спира теченията и ще позволи постепенно да се натрупа пясък.

 

Младите хора са притеснени, че проблемът убива местния туристически бизнес. „Ние сме морски град и морски град без плаж е като ски-курорт без писти”, коментира Димо Фешев.  

 

От общината в Царево припомнят, че през 2003 г. е започнал проект за брегоукрепване, който обаче бил оспорен по съдебен ред и това блокирало реализацията му.

 

Според кмета Георги Лапчев в момента няма никаква пречка укрепването да се стартира, стига държавата да осигури финансиране чрез Регионалното министерство. Ако започне веднага, то може да приключи до началото на летния сезон.

 

Очаква се темата за бъдещето на Централния плаж в Царево да бъде обект на дискусия в следващия парламентарен контрол на Народното събрание. Ако плажът изчезне съвсем,  младите хора са убедени, че ще им се наложи да търсят реализация извън родния град.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова