Обща българска позиция за кризата не се очаква от КСНС

„Темата за Украйна е изключително важна. Тя е цивилизационно важна. В България обаче тя е поставена по един доста по-странен начин, отколкото изглежда. В контекста на това, което става в Крим, отново излизат призраците на русофилство и русофобство, вместо да излезе един принцип, който е общочовешки – принципът на защита на демокрацията и противопоставянето на нацизма”. Това заяви в „Здравей, България” журналистът Георги Коритаров. Заедно с колегите си Георги Милков, Велислава Дърева и Иво Инджев той коментира ситуацията около украинската криза и българската позиция по конфликта, която бе обсъдена по време на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

 

„Свидетели сме на зараждането на нов нацизъм – руския нацизъм. Руските агресори и руската окупация в Крим, резултат на една експанзионистична политика на режима на Путин, не само трябва да бъдат назовани точно, а и да бъдат заклеймени категорично, особено от страна като България, където трябва да има пълен принципен консенсус около ценности, а не около конюнктурата… Особено важно е в такъв момент Европа и изобщо цивилизован свят, да се обедини около колкото се може по-всеобхватни, дълбоки и мащабни санкции срещу режима на Путин, защото колкото са по-мащабни санкциите, толкова по-недвусмислено ще бъде предупреждението срещу Путин”.

 

„Имам чувството, че участниците в този Консултативен съвет за национална сигурност ги вълнува много повече темата за квотите в Централната избирателна комисия, отколкото проблемът в момента”, отбеляза Георги Милков.

 

„Не вярвам, че в Кремъл са изпили толкова много водка, че смятат, че могат да си вземат България обратно, след като през 60-те години не са успели. Това трябва да се остави настрана, но е хубаво да се покаже какво се говори в коридорите на Кремъл”. Така журналистът коментира публикацията в руския в-к „Правда”, в която се посочваше, че след Крим може да дойде ред на България, която да се приобщи икономически към Русия заради тежката икономическа ситуация у нас.  

 

Заплахата от тинктанковете и танкерите„Наистина проблемът трябва да бъде назован – какво се случи и кой е виновен. Но съм твърдо убеден, че това няма да стане, защото никой в Европа няма да накаже Путин. Европа прави бизнес с него, едва ли някой ще направи нещо повече”, добави Милков.

 

Нищо няма да се случи на КСНС, няма да бъде взето решение и няма да има обща позиция по конфликта в Украйна, защото това е невъзможно”, убедена е Велислава Дърева. По думите й след като всичко е вкарано в предизборния контекст, не можем да очакваме да има някаква сериозна позиция.

 

Европейският съюз и САЩ се провалиха тотално в Украйна и Крим. Събитията на „Майдана” започнаха като граждански протести срещу едно дълбоко корумпирано правителство. След това обаче те се изродиха във фашизоидна агресия и накрая завършиха в неонацистки преврат. Хората, които днес управляват Украйна, са откровени неонацисти, заяви Дърева.

 

Според Иво Инджев обаче предизборна ситуация има във всяка една европейска държава, „но никъде не се гърчат като тук – ако има начин, да не назоват виновника… Нито един от нашите управляващи не го е направил, не е споменал поименно Путин”.

 

Инджев смята, че тезата за нацисткия характер на протестите в Киев е опорна точка на руския президент. По думите му опитът да се извади един детайл от картината и той да се раздуе, отдавна се е спукал.

 

Повече от коментарите на четиримата журналисти за кризата в Украйна и българската позиция ще научите от видеото.