Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на „F3”

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг „BBB-/ВВВ” на България в чуждестранна и в местна валута със стабилна перспектива, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите, цитирани от БТА.


Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на „F3”, както и таванът за страната на „ВВВ+”.


Това е второто за тази година потвърждение на рейтинга на страната от "Фич" след оценката през януари.


Определянето на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани.


Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната, или със събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга - евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор.


Според оценката на агенцията случващото се през последните седмици не крие риск за цялата банкова система и не представлява опасност за Валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви.


Банковият сектор е с добри средни показатели за капиталова адекватност, ликвидност и печалба, а необслужваните кредити вече не нарастват, отбелязват от "Фич".


От рейтинговата агенция очитат още, че България поддържа значителен фискален резерв в размер на 7,5 на сто от БВП към април 2014 година.