Еврокомисарят Йотингер обаче призовава Германия да не се отказва напълно от технологията

Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване, известен като фракинг, не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това мнение излага еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в  интервю за „БЦ ам Зонтаг”, предаде БГНЕС.

 

Според него в дългосрочна перспектива Европа ще може да осигури по този начин около една десета част от необходимите ѝ. 

 

Така ще успеем при съкращаване на добива на газ от нашите традиционни находища зависимостта от вноса в крайна сметка да не се увеличава”, коментира еврокомисарят.

 

Едновременно с това Йотингер призовава Германия да не се отказва напълно от технологията фракинг, към която федералната република се отнася много скептично.

 

Германското правителство иска да забрани експлоатацията на шистовия газ поне до 2021 г. заради силната съпротива в обществото към метода фракинг. Безпокойството е свързано със замърсяването, което могат да причинят използваните химически вещества на подземните води. 

 

През 2021 г. доклад ще трябва да установи „състоянието на познанията и технологиите” и законодателят ще обмисли отново закона. Дотогава изследванията ще бъдат позволени при определени условия.