Купуването на гласове е отново на масата. Има ли наказани?

Изборите вече са изтъргувани - това твърдят експерти в областта, провокирани от новото явление - купуване на преференциален вот. Иначе казано, отделни кандидати купуват гласове за себе си. 
 
По думите на експерта по изборите – Михаил Константинов, около 200 хиляди гласа вече са спазарени. На поредното заседание на изборния борд днес бяха дадени и примери за цените - в Бургаско в момента един глас вървял между 50 и 70 лева.
 
По група сметка, пазаруването на гласове вече достига 10 милиона лева. В същото време -  наказани няма и надали ще има. Един пример потвърждава това - за всички години назад има само четирима, за които е доказано, че са гласували повече от веднъж. А наказани за купуване на гласове - няма. 
 
В ромския квартал на Пазарджик никой не се притеснява да говори за купуването и продаването на гласове, за партии и личности.
 
Макар и схемите да са ясни, за полицията е почти невъзможно да ги докажат. До съд се стига рядко, до осъдителна присъда почти никога. За двойно гласуване например в историята има само четирима, като един от тях е гласувал цели 20 пъти. 
 
Според полицията това, че сега се купуват гласове за личности, ще помогне да се докаже престъплението. Парадоксът обаче е, че много хора, особено по-възрастните, въобще не се интересуват от преференциалното гласуване.
 
В същото време изводът на полицията към момента е, че ситуацията е твърде спокойна.
 
Повече по темата гледайте във видеото.