Чиновниците от журито и техническата комисия пък са си поделили 9 хил. лв.

Конкурсът за нова визия на паметника "1300 години България" пред НДК се оказа неуспешен, след като стана ясно, че журито не е избрало победител, който да реконструира рушащия се паметник. За сметка на това обаче Общината е дала три поощрителни награди по 5 хиляди лева, за да бъдат стимулирани.
 
Първият предлагаше възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк, но не в автентичния им вид. Вторият - поставянето на светодиоди с различни цветове, а над тях поставено стъклено покритие. Третият награден залагаше пък на построяването на иновативен образователен и информационен център.
 
Отделно чиновниците от журито и техническата комисия са си поделили 9 000 лева за оценяването на проектите.
 
По думите на Пейо Колев от инициативата за изграждане на войнишки мемориал, конкурсът очевидно бил компрометиран, не отговарял на критериите и затова било поискано неговото падане. 
 
В същото време над 6000 хиляди подписа внесоха в общината от инициативната група за възстановяване на военния монумент, съществувал до 1980-а на мястото на сегашния. Инициаторите предлагат под земята да има музейноекспозиционна зала с историята на Софийската дивизия, както и да бъдат повеждани учебни часове с ученици.
 
Какво сочи равносметката? Похарчени 24 000 лева от джоба на данъкоплатците в София, без да е пипнато нищо по рушащия се паметник.
 
А кой реши да даде награди за провален конкурс? От общината не коментираха. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.