Имаше спорове за това на кого да бъде той, защото е построен с пари от хората

След сто години „Александър Невски” вече е собственост на Светия Синод. Решението за право на собственост върху катедралата взе правителството. Това се случи след като няколко години се водят спорове за това кой трябва да бъде собственик. 

 

Повече от пет години държава, църква и ръководството на храма спорят кой трябва да бъде собственик на патриаршеската катедрала. Храмът е построен основно с дарения от хората преди повече от сто години. И точно затова досега той реално не беше на никого. До днес патриарх Неофит официално сложи подписа си под договора за предостъпване на собствеността. 

 

„Успешен край на дългогодишни усилия и оттук нататък пак ще има нужда от много помощ”, каза патриархът. Радост от случилото се има и в очите на стопанина на "Александър Невски" - епископ Тихон. 

 

Предстои по-сложната част, която не търпи отлагане. Храмът се нуждае от спешен ремонт. В най-тежко състояние в момента са хилядите квадратни метри стенописи. За криптата пък е сключен договор за 25 години с Министерството на културата.  

 

Следващата седмица официално ще бъде връчн и актът за собственост.